• Tony De keersmaecker

BORDEAUX INSIDE

Bijgewerkt: 24 okt 2020

Bordeaux een stad waar iedereen thuis komt.


Als je voor het eerst Bordeaux bezoekt lijkt het waarschijnlijk moeilijk om een reisplanning te maken.

Wij gaan trachten wat tips te geven....´Classificatie van Bordeauxwijnen van 1855

´Keizer Napoleon III vroeg voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855 om een classificatie voor de beste wijnen van de Bordeaux, die daar geëxposeerd werden. Wijnhandelaren hebben daarop gereageerd door een systeem in het leven te roepen, waarbij chateaux geclassificeerd werden op basis van reputatie en handelsprijs van de wijnen.

´Het resultaat was de Classificatie van Bordeauxwijnen van 1855.

´De beste wijnen (met als uitgangspunt: hoe hoger de prijs, hoe beter de wijn) werden verdeeld in 5 groepen van premier cru tot cinquième cru.

´ Alle rode wijnen kwamen uit de Médoc, behalve Chateau Haut-Brion die uit de Graves kwam. Van de zoete witte wijnen, die toen veel belangrijker waren dan tegenwoordig, werden alleen Sauternes en Barsacs geclassificeerd.

´De classificatie werd tot nog toe slechts twee maal gewijzigd: in 1856 werd Chateau Cantemerle 5e cru, en in 1973 werd Chateau Mouton-Rothschild van deuxième cru tot premier cru gepromoveerd, na intriges en interventies die in noordelijke delen van Europa als "typisch Frans" werden ervaren, zonder dat dit wat zegt over de intrinsieke kwaliteiten van deze wijn.

´Er zijn nooit wijzigingen in de classificatie geweest als gevolg van groei of krimp van de wijngaarden, wat enigszins merkwaardig is waar "terroir" een primordiaal begrip is.

´Er wordt al lang over gediscussieerd een nieuwe classificatie te maken, die meer recht doet aan de kwaliteitsverbeteringen (en -verslechteringen) die sinds 1855 zijn opgetreden. Ook enige wijnen die nu als cru bourgeois worden geclassificeerd hebben enige grand cru's qua kwaliteit voorbij gestreefd.

´In de Bordeaux-gebieden Graves en Saint-Emilion worden alternatieve classificaties gevoerd


Domaine Les Hauts de Riquets L’éclat Côtes de Duras 2015


Côtes de Duras is gelegen aan de Dordogne, ten zuiden van Bergerac en Montravel.

Heeft een eigen appellatie en is in feite geen “echte” Bordeaux


Dit wijnhuis werkt 100% BIO Belgische eigenaars sinds een 5 tal jaren

Vier wijnvrienden beseften snel dat enkel passie voor wijn onvoldoende was om zelf een hoog kwalitatieve wijn te bouwen en daarom hebben ze twee percelen van de familie Bireaud overgekocht en werken ze met hun samen voor het beheer van de wijngaarden en de vinificatie.

Voor hun witte wijnen gebruiken ze twee aromatische druivenrassen : Sémillon en Sauvignon Blanc. Hun filosofie was van bij de start heel duidelijk : ze wilden op een biodynamische manier aan wijnbouw doen. Ze beschouwen hun twee percelen als levende organismen waarbij alle aspecten van de wijngaard en de natuur met elkaar in verbinding staan. Ze houden de bodem gezond met de compost die de wijngaard zelf voortbrengt. Specifieke plantenresten, mineralen en koemest worden in koehorens begraven en dan enige tijd later verwerkt in compost en in de wijngaarden uitgestrooid. De stand van de hemellichamen (zon, maan, planeten en sterren) is voor de biodynamische wijnbouw cruciaal. De kosmos en haar ritme heeft een directe invloed op de natuur op aarde en daar houden ze rekening mee bij alles wat ze doen. Deze werkwijze biedt tal van voordelen : biodynamische wijnen zijn gezonder, maar ook beter, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij biodynamische wijnbouw de wortels van de wijnstokken dieper doordringen in de bodem en dus meer terroir eigenschappen vertonen, de bladeren gezonder zijn, de rijping van de druiven op een homogenere manier gebeurt met als resultaat dat de druiven gewoon beter smaken en dit reflecteert natuurlijk in de kwaliteit van de wijnen.


Chateau Ferrande Graves 2016
Vinificatie op inox, rijping 14 maanden op Franse eik

60% Sauvignon Blanc 40% Sémillon

Heel elegante en gebalanceerde wijn, minerale toetsen, aroma van citrus, bloemen, fruit en gember.

Strogeel, lichte eik-smaak.

In tegenstelling tot de meeste witte Graves-wijnen zeer fruitig en uitgesproken citrus.

7ha wit/90ha rood

#wijn #Bordeaux #reizen #tips


Chateau Le Bruilleau Pessac Léognan 2016


Familiebedrijf (Nadine en Serge Bédicheau) sinds 4 generaties, dorpje La Brède dichtbij Léognan slechts 2ha 10,000 flessen wit (40,000 rood) 75% semillon, 25% Sauvignon Blanc

Pessac-Léognan, een subappellatie van de Graves, is een relatief jonge appellatie die dateert van 1987, hoewel de hele regio tot de oudste wijngaarden van Bordeaux wordt gerekend en terug gaat tot in de tijd van de Romeinen.

Aromatische wijn, citrus en appelen licht gefumeerd, mooiestructuur

Heeft nog wat bewaarpotentieel


Heeft als bekende buur Chat. Haut Brion 1er grand cru classé (> 500 EUR per fles)

De enige geklasseerde (1855) wijn die niet uit de Medoc komt

Cru La Maqueline Bordeaux 2016
Soepele intense rode wijn, heel fruitig,

Is een nieuwe tendens in Bordeaux

Onze jonge generatie wijndrinkers hebben liever geen klassieke rode wijn met veel tannines en kunnen deze wijn zeer appreciëren.

Heeft een hoog alcohol gehalte (tot14 à 14,5°)

Liefst niet te warm serveren, 16° is ideaal zo niet proeft men veel te veel alcohol.


Bij Cru la Maqueline ontmoeten twee werelden elkaar:

de wereld van Bordeauxwijn en de wereld van de paardenfokkerij - Quarter horses om precies te zijn, deze paarden zijn vrij klein, lenig en wendbaar…. Reining

Reining is het dressuuronderdeel van western rijden. Naast reining bestaat de westernsport uit meer disciplines, zoals pleasure, trail, hunter en showmanship at .


Chateau Tour Prignac Grande Réserve Medoc Cru Bourgeois 2014

•Plantdichtheid: 7.200 wijnstokken per hectare

•Rassenmix: 55% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot

•Bodems: Krijtachtige klei

•Terroir: het wijngaardwerk is afgestemd op de specifieke behoeften van de bodem

•Terra Vitis geaccrediteerd sinds 2012

Gerookt en kruidig diep rood, rijpe tannines, mag zeker nog enkele jaren rijpen, op voorhand openen of karaferen is aan te raden

Wijnmaker Eric Boissenot maakt deze top Medoc wijn met veel passieChateau Tasta T de Tasta Canon Fronsac 2016

Canon Fronsac Rechteroever, buur van Pomerol en Saint-Emilion is een zeer kleine appellatie (iets duurder dan Fronsac wijnen)

Druiven Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot

GRONDSOORT Klei-kalksteen

OPPERVLAKTE 243 ha

Fronsac

Druiven Cabernet Franc en vooral Merlot

GRONDSOORT Alluviale klei-kalksteenheuvels met gesteente en dieper gelegen krijt- en kalkhoudende lagen

OPPERVLAKTE 771 ha

AROMA'S

Geconcentreerd met toetsen van framboos, aardbei en aalbes die zich naarmate de wijn ouder wordt geleidelijk ontwikkelen naar pruimedant, leer en mokka

SMAAK

Gul en weelderig met consistentie en diepte en een lange, intense en fluweelachtige afdronk, zwarte bosbessen, kersen…

HOUD BAARHEID

3 - 12 jaar

DRUIVEN

50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 5% Petit Verdot

GRONDSOORT

Een bovenlaag van grind op een klei- en kalkgrond met grote stenen

OPPERVLAKTE

4 ha

Chateau Fleur Cardinale St Emilion Grand Cru Classé 2014

Een van de bekende en gerenommeerde Grand Crus Classés

Een dieprode wijn die zijn geheimen langzaam prijs geeft. Een mooi aroma van rijpe kersen, bosvruchten en donkere chocolade.

Een elegante houtindruk en levendige zuren en een lange finale. Kortom een wijn met veel klasse en potentieel om nog 10 jaar bewaard te worden.


Slapen wij kiezen meestal voor Chambre d’hôtes ipv hotels…

2 aanraders in omgeving Bordeaux

1/ EARL Château Fauchey (chambre d’hôtes geen avondeten enkel ontbijt) Mr et Mme Emmanuelli 33550 Villenave de Rions (dichtbij Cadillac) +33 5 56 94 85 21 CHATEAU FAUCHEY - 33550 VILLENAVE DE RIONS 2/ Le Moulin De Moulis (chambre d’hôtes geen avondeten enkel ontbijt) 66 avenue de la Gironde, 33480 Moulis-en-Medoc tel+33 6 43 87 24 10 Uitbaters hebben wel een zeer goed restaurant op 1km ver in het dorpje Moulis La Boule d'Or Moulis Tel 033556580903 labouledor@club-internet.fr www.labouledor.eu


Eten/Restaurants

1/ Restaurant l’Atmosphère à Saint-Germain du Puch Route Libourne, 1 33750 Saint-Germain-du-Puch Tél. 05 57 24 52 34 Ouvert 7J/7 midi et soir service tardif

2/ Café Lavinal Place Desquet – Bages - 33250 Pauillac Tél. +33 (0)5 57 75 00 09 E-mail : contact@cafelavinal.com

3/ Relais de Margaux 5, route de l'Ile Vincent 33 460 MARGAUX CANTENAC – France Tél : +33 (0)5 57 88 38 30 Email : relais-margaux@relais-margaux.fr4/restaurant le Saint-Julien Téléphone : 05.56.59.63.87 Adresse : 11 rue de Saint-Julien, 33250 Saint Julien Beychevelle +33 (0)557247049 jean.desmellier@wanadoo.fr

5/Les Epicuriens 27, Rue Guadet, 33330 Saint-émilion Tel +33 (0)5 57 24 70 4950 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven